kritaen5a


Lennart “Nacka” Skoglund
January 3, 2011, 03:56
Filed under: Uncategorized

REDAKTIONEN lägger upp en klassiker från officiella: Historien om Nacka

Det har funnits många hjältar och idoler på Söder. Men bara en gud. Svensk fotbolls störste artist har han kallats: legenden och liraren Lennart “Nacka” Skoglund.

Karl Lennart Skoglund föddes på Allmänna BB i Stockholm på julafton 1929 och växte under fattiga förhållanden upp med sin familj på Katarina Bangata 42, på Södermalm. Snabbt skulle han börja älska att “joxa med trasan”, som det hette på söderslang. Smeknamnet “Nacka” fick han redan som 8-åring då han alltid följde med sin äldre bror “Jojje” på hans pakethållare ut till Finnboda varv i Nacka för att se honom träna och spela fotboll.

14 år gammal, 1943, fick han äntligen debutera på klubbnivå. Under ett par år spelade han för IK Stjärnan innan Hammarby fick upp ögonen för den lilla supertalangen. “Nacka” blev snabbt storstjärna i dåvarande division 3-klubben Hammarby. Efter fyra succéfyllda år i Bajen fick Skoglund ett erbjudande från allsvenska AIK. Dessförinnan hade han blivit uttagen till Svenska Fotbollförbundets träningsläger för Morgondagens Män ute på Bosön. “Nacka” imponerade stort. Bland annat inför ögonen på bland annat AIK:s ordförande Banken Ohlsson.

Lennart Skoglunds tidigare medspelare Leif “Myran” Ekstig har i sin bok “Nacka – ett liv utan gränser” med ett utdrag ur gubben Skoglunds, som “Nacka” ofta kallade sig själv, tidiga memoarer:
– AIK ville att jag skulle lira för dom. Hammarby, som på den tiden hade trasslig ekonomi, begärde 5000 kronor av AIK, men direktörerna i Solna ansåg 3 000 kunde räcka. Gubben Skoglund var värd en slant. Själv blev jag erbjuden 1 000 kronor plus ekipering från topp till tå. Det var mycket för en fattig jobbarkille, särskilt som jag just då var arbetslös.
– Men mitt hjärta var hos Hammarby, som höll på att vinna division 3 för befordran till tvåan. Hammarby behövde mig och där hade jag alla mina goda vänner, som jag delat det mesta med under ett flertal år. Vi var verkligen kompisar, fattiga men glada söderkisar. Och några traktamenten förekom inte i Hammarby på den tiden. Möjligen fick vi en femma per skalle om vi gjort en särskilt skarp match.
Kläder hade tidigare varit ett av Lennart Skoglunds stora intressen och när han i förhandlingar med AIK fått igenom sitt bud om en personlig tusenlapp klämde han till med att en kostym och fräck överrock var önskvärd också.
– Javisst sade Banken Ohlsson.
– Och så en kappa till morsan.
– Javisst, sade Ohlsson.
– Och så en matta där hemma
. – Visserligen, har vi inga mattor på Sörmans herrkläder, men det ska vi nog ordna.
Men den allsvenska sejouren blev inte speciellt långlivad. Lennart gjorde fem allsvenska matcher för AIK och blev mållös. Samma sommar, 1950, blev den då 20-årige Skoglund, som siste man, uttagen till VM i Brasilien. “Nacka” gjorde succé och trots 1-7 mot värdnationen inför 160 000 (!) åskådare knep Sverige till slut en bronspeng efter segrande Uruguay och Brasilien. Världspressen var lyriska över den lille blonde svenskens framfart och efter VM fick han smeknamnet “Den vajande majskolven”.

Det var nu söderkisens karriär tog fart på allvar. “Nacka” fick 160 000 riksdaler för att spela för en av modemeckat Milanos två storlag, FC Internazionale. Redan i Skoglunds andra match väntade en av säsongens viktigaste matcher. Derbyt mot AC Milan. Milan ledde med 2-1, efter två mål av Gunnar Nordahl, en bit in i andra halvlek när Lennart Skoglund presenterade sig för sina nya fans. “Nacka” kvitterade och gav Inter-fansen nytt hopp. Strax därpå mötte Skoglund ett inlägg från en medspelare, den ungerska storstjärna Istvan Nyers, och med vänstern dundrade han in segermålet. Efter matchen fick han poliseskort för att kunna ta sig till sin bil. Samma kväll fick han från balkongen till sitt rum på ett av Milanos lyxhotell gå ut och hålla tal för de tusentals italienare som stod utanför och ville hylla Skoglund. “Nacka” som inte kunde någon italienska vid tidpunkten försökte kommunicera med klassiskt södertugg. Inter-fansen fattade inte ett ord men jublade ändå. Lennart Skoglund var nu kung bland de blåsvarta i Milano. Och skulle så förbli i många år till. Under sin debutsäsong spelade han hela 29 ligamatcher och gjorde 12 mål.

1953 och 1954 fick Nacka vara med om att vinna Lo Scudetto, det italienska mästerskapet. Totalt gjorde Söders världsambassadör 43 ligamål och två i europacupspel för Inter. Efter nio år i Milano fortsatte “Den vajande majskolven” sin karriär i Genua och hos Inters Serie A-rival Sampdoria. Det blev blott ett par säsonger i “Samp” innan gubben Skoglund avslutade sin italienska karriär i Palermo på Sicilien. Tiden i Palermo blev allt annat än lyckad. Skoglund hade sett sina bästa år och tvingades bo i ett trist och kalt rum under Palermos huvudläktare. Nej, det var i Inter som Nacka gjorde sig världskänd. När Inters president Massimo Moratti för ett par år sedan talade om Inters historia i en intervju nämnde han “Nacka” som en av de stora:
– I Inters historia återfinns mängder av olika spelare. Alla spelare som burit lagets tröja har varit med om att forma klubbens historia. Sedan finns det givetvis ett antal spelare som varit något särskilt, som har betytt något extra för Inter. Av dessa vill jag framhäva tre specifika spelare, Lennart Skoglund, Antonio Valentin Angelillo och Ronaldo. Skoglund var en spelare som besatt oerhörda kvalitéer på sin tid, han var den som inte följde taktiken utan bjöd på det oväntade.

Inför sin sista säsong i Inter var Lennart Skoglund en av Sveriges mest tongivande spelare när Sverige tog sig till final i VM på hemmaplan 1958. Efter turneringen utsågs Skoglund av FIFA, det internationella fotbollsförbundet, till världens bästa vänsterytter.
1964 återvände den då 35-årige “Nacka” till Sverige och Hammarby. Det var en otränad Skoglund som gjorde comeback mot AIK i en träningsmatch i ett snöigt Stockholm. Bajen slog AIK med 7-0 och “Nacka” gjorde trots allt en fullt godkänd insats.
I april drog serien igång. Skoglund debuterade i den fjärde omgångens möte med Karlstad på Johanneshovs IP. “Nacka” fick en drömstart. Tre minuter in i matchen skruvade 35-åringen in en hörna. Ett mål som än i dag tillhör de mest klassiska i Hammarbys historia. Hammarby vann till slut med 4-1 och “Nacka” själv beskrev matchen på följande sätt i sin bok “Nacka Show”:
“Jag snurrade upp deras högerback, Leif Styrman, så jag vet inte om han hittade hem förrän dagen efter. Jag körde babord om Styrman, och det var han inte alls med på. Det var en fin kille. Han lirade på bollen och inte på mina stjälkar. Annars har jag under mina fjorton proffsår i Italien mött backar som uppträtt som om dom käkat taggtråd till frukost. Fast jag tyckte faktiskt lite synd om honom, när publiken skrattade då jag snurrade upp honom. Men sånt är ju spelet. I varje fall från min sida. Mot slutet av matchen spelade jag i strumplästen för skorna gjorde så ont. Det tyckte publiken var roligt. Men det tyckte inte jag. Efter matchen rusade publiken in på plan, kastade mej i luften så dom nästan höll på att tappa mej – för så högt upp i vädret var jag! – och sedan bar dom mej till omklädnadsrummet. Nu lekte livet igen.”
Dagen efter skrev Kjell Forberg i Expressen:
“Han gjorde mål direkt på en hörna efter tre minuter och igenom applådvallen. Sen joxade han med trasan igenom jubelvallen. Och så snurrade han upp backen på läktarplats och bröt igenom skrattvallen. En gycklare hade kommit hem igen. Och det verkade inte som han hade varit borta en dag under dessa 15 år.”

Nacka slår en hörna mot Karlstad. Vid sidan om står en viss lill-grabb vid namn Sören Åkeby och beundrar.

Lennart Skoglund blev kvar i Hammarby fram till 1967 innan han 1968 avslutade sin karriär med sex matcher i Kärrtorps IK i division IV. Kenta Ohlsson spelade med “Nacka” under hans sista tid i Bajen. I en intervju med Expressen 1998 berättade Kenta om hur det var att ha “Gubben Skoglund” som lagkamrat:
– Det var show hela tiden runt honom. Allt cirkulerade runt Nacka. Han var världsvan. När materialarn samlade ihop värdesakerna i en väska före matchen lade alla dit sina plånböcker. Utom Nacka. Har du inget värde, Lennart? undrade materialarn. Lennart reste sig från bänken, gick fram till väskan och stoppade ner vänsterfoten. Det här är mitt värde, sa han, berättade Kenta.
– En gång var vi på träningsläger i Mörlunda i Småland. Hotellet vi bodde på låg 500 meter från fotbollsplanen. Vi sprang dit. När vi hade tränat i en halvtimme dök Nacka upp. Han kom i taxi, fortsatte Kenta.
– Sista året Nacka spelade bodde han på Rutger Fuchsgatan på Söder, 300 meter från Kanalplan där vi samlades vid bortamatcherna. Vi kallades alltid 45 minuter för tidigt. Anledningen var att bussen körde till Rutger Fuchs, tutade och någon minut senare stod Nacka i fönstret. 45 minuter senare kom han ut. Ibland dök han inte upp bakom gardinen. Nån gick upp, kom tillbaka och sa att “Lennart var förkyld”. Han hade varit ute och festat och orkade inte.
– I dag hade det inte funkat men vi förlät honom alltid. Han var så otroligt snäll, för snäll. Han var inbunden emellanåt. Jag tror inte att han mådde bra någon gång sen han kom hem. Lennart skulle ha stannat i Italien.

Den 8 juli 1975 avlider en utfattig Karl Lennart Skoglund, endast 45 år gammal, i sin lägenhet på Katarina Bangata 42. Alkoholen och tabletterna tog hans liv. Numera vilar han på Skogskyrkogården i Stockholm och skulle, om han fortfarande varit i livet, ha firat sin 76-årsdag i år. Det här var historien om fotbollsspelaren “Nacka”. Historien om människan Lennart Skoglund är en annan, mycket mer tragisk berättelse.

 

 

LEGEND.

Advertisements

10 Comments so far
Leave a comment

jävligt god smak på kokainet

Comment by blocksupa

“Vi Hänger me”

Dokumentär från 2007. Ulf Larsson var en stor beundrare av Lennart “Nacka” Skoglund, en av Sveriges mest populära fotbollsspelare genom tiderna. Han skrev en teaterpjäs om legenden, “Artisten – Nacka Skoglund Story”, som han turnerade runt med om i Sverige. Tom Alandhs dokumentär skildrar arbetet med föreställningen samt ger en bild av Ulf Larsson utöver den vanliga. Regi: Tom Alandh. Från 18/12. Även 04/01 i SVT24. Även 04/01 i SVT24.

Comment by Grym Doumentär..

Det har sagts av så många att det känns överflödigt men Tom Alandh är REDAKTIONSMÄSSIG!

Comment by kritaen5a

seriöööst sluta vara så seriööösa

Comment by blocksupa

Heyho!

Comment by Rockstar

/dyslelektriker /förenade araber i maten/

Comment by blocksupa

dåligt kola borde vara olagligt men det som jag sitter på hihihihiihihihi fy fan va jag mår bra det är ett skämt 50 mail deklarerat / skrivit tio romaner/ en symfoni jag ska införa bajen fotboll året runt varje dag hela jävla tiden älskar skiten

Comment by blocksupa

Comment by blocksupa

400kr gubben…

///ZULUS ON TOUR

Comment by zinkenzulus

max 300 hundra:)

Comment by blocksupa
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: