kritaen5a


Historik Hammarby Huliganhändelser del 1
August 25, 2011, 18:09
Filed under: Uncategorized

Då har vi till slut kommit fram till sista delen i våran serie om Sätraligan, Sveriges första huliganfirma. Ni som har följt serien de senaste veckorna har vid det här laget förstått att det fanns organiserade fotbollsligister i Sverige med blickar mot England långt innan firman boys började dricka bärs i Solna. Dessa grabbar kom från Stockholms södra förorter och skapade kaos i Stockholm och resten av Sverige (där motståndet ofta kunde va värre än i Stockholm) under första halvan av 80-talet. Här följer sista kapitlet:

1. Sätras finaste stund.
Som jag tidigare nämnt och andra varit inne på så var det så att Hammarby som klack var större är aik & dif tillsammans. Bättre organiserade dessutom. Inte konstigt att en någorlunda sammansvetsad grupp på 50 pers kan spela bowling med en löst sammansatt klack. Något som dagens organiserade ligister säkert insåg när man forfarande trodde på tandfen.

Sätra hade kommit så långt att det var mer utmaning att ta sig an andra Bajare än att återigen spöa gnagare. Men så, hösten -84 måste det ha varit, Derbydags! Och nu blev det huliganism utan säkerhetslina.

Drygt 15 pers varav 14 från grupperingen Sätra samt en förstärkning utifrån (som skall få vara anonym) går själva och ställer sig på gnagets Norra Stå. Vi placerar oss i andra hörnet av stora tunneln. Alla vet vilka vi är. Vi häcklar gnaget och vinkar till resten av Bajen när ramsan Slå-Sätra-Slå ekar runt Råsunda. Inget händer. I halvlek tar det äntligen fart. Vi går ner under läktaren för att underlätta konfrontation. Fyra fem målmedvetna herrar kommer snart över och förklarar att nu är det dags för oss att åka på stryk. Hela Norra stå står och följer händelserna. Nu brakar det loss. Vad som händer sen är huliganpoesi i rörelse…

Med risk att låta än äldre än vad jag är måste jag nämna två personer i gruppen Sätra. Detta kommer antagligen att låta som lite uppförstorade vandringssägner men B är sannolikt den mest hårdslående person jag någonsin mött. Låt vara att många fullträffar var tjyvsmällar men B tangerade en nästan 100% knockoutratio. Den mest sugne gnagaren hinner knappt tala klart innan B sänker honom från sidan och kraken faller ihop i en hög. Sen startar vevandet. Första sekunderna vinner vi klart. Ett par till går omgående i backen. På plats från oss är bara personer som skall vara där, inga hangarounds. Person två som måste nämnas är G. G. ingick i en konstellation ligister i Stockholm vars rykte var vida känt utanför fotbollskretsar. För dagen gick han på kryckor efter att han sparkat sönder foten under en misshandel av en kille som snart dyker upp i historien. Nu visade G att träning ger färdighet. Kryckan gick som en dirigentpinne och en jävla massa otäcka träffar delades ut.

Hela black army har stått och avvaktat denna inledning och nu stormar ALLA fram emot oss skrikandes. Utrymmet under Norra Stå är begränsat och det finns bara en möjlighet att klara sig. Rejält jävla vevande. Vi skyfflade på allt som kom i vår väg. gnagarna fyller på och vi fortsätter veva. Med tiden trängs vi upp mot en vägg men håller ihop och sänker det mesta som vågar sig in på närdistans. Då dyker Mongo upp öga mot öga med G. G ber Mongo komma igen för mer stryk. För det var Mongos hårda skalle som skadat Gs fot någon tid innan. Mongo undanber sig med något om att han fått nog med stryk. Grabbarnas grabb! Det stand-off som sedan råder ger Polisen möjlighet att dyka emellan. Vevandet avtar. Nu var tiden som sådan att vi får alla stanna kvar och se matchen. Vi står kvar på Norra med tydlig order från ordningsmakten att ligga lågt. Vi är under rejäl uppsikt. Vi står kvar till minut 80 när vi inser att det är dags för oss att försöka bli av med polisen.
Vi berättar att vi måste dra och eskorteras ut.
gnaget sjunger ska ni gå hem nu….

Men vi tar bara ett varv runt Råsunda och dyker upp utanför Norra efter slutsignalen. Inga frivilliga som vågar sig fram den här gången, men vi stormar inte heller. Tillbaka till resten av Bajenmobben och så är det som vanligt. Banka på allt man hittar. Sätras finsate stund var förbi.

Märkligt nog finns denna våldtäkt av Norra Stå gjord av 15 Bajengrabbar inte att läsa om på Sverigescenen…

Efter säsongen -85 var det mycket som hände. Sätraligan mfl. som hade en helt annan syn på läktarkultur än den stora delen av Bajen-klacken hade gjort sig/oss mer eller mindre omöjliga genom ett stort antal internbråk. Själv “försvann” jag från verksamheten av en rad olika skäl. Och gick endast sporadiskt under en kommande 5 års period när möjlighet fanns. Sätra hade splttrats och skinheadsgänget likaså. Vissa går än idag men var för sig.

Vad jag förstått växte sig aik & dif starka under samma period. Om det beror på att ett tomrum uppstod efter Sätraligan eller att det blivit samma utveckling trots ett starkt Sätra med stödtrupper känns meningslöst att spekulera i.

Interntajfset har fortgått i Bajen ända fram tills idag. Ingen klack i Sverige är i närheten av alla våra fraktioner. Det började med Görans officiella supporterklubb där det var vett & etikett med tjo & tjim på agendan. Den drog igång redan långt innan hösten 1970 då dagens läktarkultur måste ansetts ha fötts. Sen kom Bajen Fans med starka ledare som Magnusson, Tysken, Willner, mfl.(Dock EJ Jacoby som då och då påstås) tidigt 1980-tal. Personer som jag själv har stor respekt för och de förtjänar stort erkännande för den grund fristående supporterorganisation Bajen Fans kom att bli. En grund som varit till stor glädje och gagn för 1000-tals Bajare genom åren. Alltid lite i Trevliga Bajen-anda men ändå den enskilt mest betydelsefulla organisationen inom Hammarbys läktarkultur genom åren.

Även med stort inflytande inom tidiga Bajen Fans fanns klanen runt Farsta-Gurra, seniorer & juniorer. Politiskt vänster, flum & så men lite mer aggro. Sen kom Skinheads med dels rakt motsatt politisk agenda mot dessa samt även en helt annan syn på hur viktigt det var att vara nummer ett. Sätra fyllde på någonstans mittemellan. Grönvit front icke att förglömma. I slutändan stod Bajen Fans kvar och de mer radikala splittrades. Sen har det rullat på med jag vet inte hur många små grupper av olika styrka, inriktning och dynamik..

Internfajterna har varit fler än vad någon kan minnas. Kanske mycket därför alla ser om sin egen grupp. Detta verkar fortgå än idag även om det i dagsläget verkar råda viss vapenvila.

En sak är dock lika säker som obestridlig:
Hammarby IFs supportrar, i alla de olika kategorierna, har genom åren varit de trendsättande inom i princip varje enskild ny betydande företeelse inom kulturen runt svensk fotboll. Allt annat är historieförfalskning eller rena önskedrömmar.

Tack för mig.

Och så avslutas denna serie om ett stycke svensk ligisthistoria. REDAKTIONEN hoppas att ni har uppskattat dessa berättelser lika mycket som vi gjorde första gången vi läste dom, men även att ni har lärt er lite om hur det egentligen ligger till med den svenska huligan-scenens historia… Slå-Sätra-Slå!

Advertisements

8 Comments so far
Leave a comment

Så. Jävla. Vackert. Huliganpoesi va fan rätt beskrivning.

Comment by Guvernören

Dessa texter tar ordet historielektion till en helt ny nivå.
Sträckläste alla 10 delarna när jag första gången såg dom på sthlm södras forum.
Jag är lika fascinerad nu som jag var då.
Sätraligan, starten på huliganismen för Sverige i allmänhet och Hammarby i synnerhet.
Guld värt!

Comment by Fru Utter

Tack för denna underbara nostalgitripp!

Comment by BAJSTORSK

Ja Bajen var totalt dominerande i början på 80-talet.Helt sjukt med så jävla mycket inbördes bråk genom åren.Dags att ALLA DRAR ÅT SAMMA HÅLL OCH VÄXER UPP så blir vi att räkna med det kan jag lova.

Comment by 123

“Motståndet på landsbygden kunde i många fall vara bätre än i Sthlm” skrevs i ett av avsnitten.

Idag känns det lite som om lantisarna har potential (många dårar på vissa ställen), men ingen organisation. Vilken håla tror du/ni har störst möjlighet att skrapa ihop ett gäng som på allvar skulle kunna möta de stora ligorna?

Comment by Samsk

Svaret är INGEN. Helsingborg har ju försökt i många år utan att lyckas. Alla “köping”-ligorna blir nedlagda av firman böys till höger och vänster och uppe i Dalarna där det en gång i tiden alltid blev action på matchdag, där vet dom inte hur man stavar till organisation. De enda som har förutsättningarna idag är Malmö och GAIS, hyfsat stora städer med hyfsad antal publik, men i nuläget är deras grabbar alldeles för få.

Comment by kritaen5a

Tack för en skön historielektion!

Sätra Ligan – fuckin´ dogs bollocks!!

Comment by E. Mike

Ja, min bror (B)kallades ju för *****-tjuvnyp länge…

Comment by PB
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: