kritaen5a


Driv månglarna ur templet
September 12, 2013, 11:40
Filed under: Uncategorized

Höst på Södermalm är lika med ännu ett år av sportslig besvikelse, hat mot horungar av alla de slag, kupper, storm och falskspel.

Vi tar det lättbegripligaste först eftersom drygt 95% av alla efterblivna bajspackare som läser här har så svårt med skriven text. Att sedan dessutom behöva förstå, samt lägga ihop 1+1, klarar ännu färre verkar det som.

1+1 Grundkurs

I vilken verksamhet man än håller på med är kärnverksamheten det vitala. D.v.s. om du tillverkar kullager måste dom vara bra för att sälja. Är dom bra och någon slipad kille lyckas sälja dem och kunden är nöjd så går ryktet. Köp kullager av ditt företag. Sen rullar det på. Du tjänar pengar, nyanställer och bygger ut. Så länge kullagren är bra vill säga. Anställer du klåpare som slarvar så kommer det klagomål och kunderna sviker. Du tjänar mindre pengar och eländet startar.

I Hammarby IF är det seniorverksamheten i fotboll som är den vitala produkten. Går A-laget som tåget gäller det för övriga delar att hänga med i svängarna och fatta rätt beslut. Dock fortsätter A-laget att vinna så är “kunderna” förmodligen nöjda och kan ha överinseende med att damlaget består av fula och odugliga stolpskott, hemsidan ser ut som skit, ungdomsverksamheten satsar på bredd, fett äkta Folkes Herrshop är huvud-samarbetspartner o.s.v.

Nu vet alla hur det är. Seniorverksamheten är inte ens ett dåligt skämt. Det har gått så långt att vi är “saknade”. Fy Fan vilken jävla förnedring att höra.

Superettan – Hellhole

Vi gör ett lappkast och kollar vad de toviga krabaterna på vuxendagiset “Färgglada Fotbollsskon” levererat ut för “produkt” de senaste 4 åren. I Superettan med seriens absolut högsta lönebudget. Vi räknar givetvis även in alla individer som på ett eller annat sätt är inblandade i verksamheten runt A-laget. Typ Team managers, sportchefer, tränare, säljare m.m.

2010 fixar “killarna” 43 poäng på 30 matcher = 1,43 poäng i snitt = plats 8
2011 fixar “lirarna” 40 poäng på 30 matcher = 1,33 poäng i snitt = plats 11
2012 fixar “proffsen” 49 poäng på 30 matcher = 1,63 poäng i snitt = plats 4

2013 har “genierna” 34 poäng på 22 matcher = 1,54 poäng i snitt = plats 5

Att årets poängskörd är så pass hög beror till viss del på att förbundet verkar ha insett att Hammarby IF behöver hjälp att hänga kvar. Vad vore Superettan utan oss? Antalet domslut som gått vår väg på sistone är pinsamt likt vad gnaget får vecka ut och vecka in. Det verkar räcka med att Sundin blåser omkull så är det straff/utvisning. Aja, nu skenade vi iväg på ett sidospår. Tillbaka till ordinarie tankegång.

Slår vi ihop poängen från 2010-2012 blir det 152 poäng. Delat med 90 matcher. Ger 1,46 poäng i snitt på de 3 föregående åren.

Sen år 1 i SE är vi i dagsläget 0,11 poäng bättre per match. Medelvärdet från 2010-2012 är 1,46. Således är vi denna säsong i nuläget 0,08 över snittvärdet.

Den i horisonten hägrande 2:a platsen har i genomsnitt krävt “whopping” 1,91 poäng per match. ÖSK står i dagsläget på 45 (2,04 i snitt).

Med andra ord. Vi trampar vatten. Vi är inte på väg någonstans. Inget sker. Det är då man tar ansvar.

Avgå

Vi har sett en rad olika tränare komma och gå. Vissa mer populära än andra. Poängskörden är ungefär den samma. Hatade ex-gnagare/apor, populära HTFF-mys-farbröder eller neutral amerikan.

REDAKTIONEN har hela tiden önskat lägga större ansvar på spelartruppen där alldeles för många är så proppmätta och ointresserade att det är rent provocerande. Andra löjeväckande usla även med SE-mått mätt.

Det är helt i sin ordning att Kent Hertzell avgår. Han har dessutom suttit som ordförande både i IF och AB-styrelsen så hur han än vrider och vänder på sig har han huvudansvaret för att det är så illa som det är. Historiskt uselt. Han har haft tid och förutsättningar. Men absolut inget av detta har avspeglat sig på planen.

Fett oäkta sportchef

Detta leder oss till Gustaf Grauers. Vi har i dagsläget 28 (!) spelare kontrakterade i A-laget. Det har köpts spelare på “hit-and-miss” som liknar ett fyllo som försöker vinna tillbaka pengarna på Roulette runt 03:00.
Bara ett sånt faktum att vår “hetaste” striker (av minst 6) står på 5 mål efter 22 matcher säger allt vi behöver veta. Kennedy har också gjort 5. Samtliga på fasta situationer.

Det värsta med Grauers är att han har möjlighet att BLI en bra sportchef. Han har under sin period i Bajen tillåtits att göra mer eller mindre alla fel man kan göra. Om han lärt sig av alla misstagen så är det bara att gratulera nästa klubb…

Så fort alla dyra kontrakt äntligen runnit ut har de ersatts med nya eller i vissa kända fall förnyats och förbättrats. Förmodligen lika dyra och obegripliga som de utgångna även om lönen för spelartruppen påstods ha sjunkit med nästan 7 miljoner från förra säsongen nu senast på info-mötet. Hur REDAKTIONEN än mixtrar med kulramen får vi inte den summan att gå ihop. Men det är en annan huvudvärk som vi tar vid annat tillfälle.

Det verkar som om Grauers är nästa person som får kliva av. Bra det. Alla som varit inblandade sportsligt skall väck. Hur hårt de än må jobba är det bara att konstatera att det inte varit tillräckligt. Då går man.

Så här gör ni

På det överstökiga och överomständiga infomötet senast fick vi också veta att nu skall det sportsliga ses över. Bla-bla-bla. Utökat sportråd, röd tråd och fan och hans moster. Det kommer aldrig att funka. Det blir bara mer kaos. Ju fler kockar desto sämre tunna bajs.

I framtiden skall vi ha EN stark sportchef som styr fotbollsverksamheten. Ingen patenterad Bajen-svåger-tillsättning utan ett rejält rivjärn. Sen anställs en tränare med erfarenhet och skinn på näsan. Inte “Snuffe”, det tåget har gått. Vill inte se fanskapet. Det skall INTE dikteras från ovan hur det skall spelas fotboll. Om “någon” snackar så bra hur fotbollsmatcher skall vinnas i teorin kan denne “någon” själv utföra det i praktiken också. Inte säga till någon annan hur det skall göras. Ju enklare desto bättre. Inte fler tyckare och tänkare. Speciellt inte skitsnackande fän som Lager och Banda. Huvudtränaren skall sedan själv utse sin ass.-tränare för undvika att, Lex-Gregg, bli huggen i ryggen av en ambitiös småpåve som Banda. Sen avgår dessa två unisont och solidariskt vid ev. kick!

Att hålla på att dividera om vilka spelare som passar vilken tränare är bara bortkastad tid. Skulle vi någon gång i framtiden faktiskt hitta en riktigt bra spelare så försvinner de ju ändå inom 18 månader. Sportchefen kollar enligt tariff om talang kontra ålder och meriter kan anses försvarbart. Om inte, “Tack, men nej Tack, vi har inte råd”! Mycket enkelt.

Sten i rullning – Se upp!

REDAKTIONEN är väl medveten om att det rör på sig i supporterled och “grejjer” är på gång. Så länge det finns en klar tanke och strategi bakom dessa initiativ är det sunt. Att bara resonera “sämre kan det inte bli” är inte att ta ansvar.

Men just nu står Hammarby IFs valberedning inför sitt livs uppgift. Det är nu läge att arbeta häcken (och lite till) av sig för att hitta kompetent folk till nästa årsmöte när det nu kan tänkas bli….
Valberedningen behöver dessutom hjälp. Känner DU (ja, just DU) dig kallad eller vet någon annan glad lax som är synnerligen lämplig så kontakta valberedningen. Problemet där är att ordföranden Seidefors är minst sagt besynnerlig och rätt glad i starkt. Så det kan komma att krävas lite tålamod, tjat och uthållighet att komma fram.

Verklighetsflykt

Med allt detta skrivet så gissar vi att “killarna” reser sig och sopar hem 8 raka segrar. Kniper tredjeplatsen på bättre målskillnad och går upp efter heroiskt kämpande i kvalet. It could happen we suppose… (But it won’t!)

Bajen i ett nötskal

Trots alla souvenirer folk köper går verksamheten back så det skriker. Ingen klurifax kan fnula ut ett sätt att ha lägre lagerhyra och personalkostnad är intäkterna verksamheten gör. Förmodligen skulle föreningen förlora mindre pengar om hela sortimentet bara lades på ett långbord vid match så kunde folk plocka det de ville ha samt lägga cashen de tyckte det var värt i en låda. Om lådan sedan ändå töms av en törstig grabb på kansliet spelar det ingen roll. Förlusten blir i slutändan mindre.

Advertisements

2 Comments so far
Leave a comment

Jag trodde inte vi hade lagerkostnader för souvenirerna längre. Och personalkostnaden på den delen är väl också rejält minimerade sedan stängningen av butiken på Hornsgatan och att Intersport tog över ruljansen.

Comment by Anonymous

Men back går det lika fullt!

Comment by kritaen5a
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: