kritaen5a


Alltid någon annans fel
October 29, 2013, 10:20
Filed under: Uncategorized

Så är vi där igen. Slutet på säsongen. REDAKTIONEN orkar inte ens vänta in avslutet mot de alltid så farliga Östursundarna. Vi har redan analysen klar. Har egentligen haft den klar sedan 3 år tillbaka och återkommande tjatat om det. Dessvärre finns det ingen som är så klarsynt och analytiskt skolad som oss. Men lyssna och lära borde Ni göra Era svag-begåvade missfoster. Så länge Ni tar till Er av vad andra källor än REDAKTIONEN har att berätta kommer eländet att fortsätta.

Vi har en spelartrupp full av bekväma och överbetalda (oavsett vad de tjänar eller inte) spelare som oavsett leverans åtnjuter obegripligt komfortabel tillvaro. En helt sjuk mängd samling spelare har vi samlat på oss. Inte mindre än 28 st. i A-truppen. Vad fan är det?

En gång för alla. OM föreningens A-lag (Herr) går som tåget följer allt annat med av bara farten. Biljettförsäljning, souvenirer, sponsorkontrakt och tillströmning av små krabater som vill spela 5-manna. Vi skall inte spela i Superettan. Vi skall upp! Det finns inget att skylla på när Falkenberg, med en omgång kvar, leder serien. Om någon på fullt allvar kan peka på något (I princip vad som helst) i deras förutsättningar som överträffar våra är REDAKTIONEN tacksam.

Dessutom har Falkenberg haft ett antal nyckelspelare skadade och har haft långt ifrån en perfekt säsong där allt gått deras väg. Men det räcker att se 15 minuter av dem på TV så ser man skillnad i inställning till uppgiften och en förståelse var de befinner sig i näringskedjan.

MEN i Hammarby IF är det som vanligt något som hackar. För femte året i rad är det Superettan som väntar kommande vår. Det är i sanning imponerande uselt. Så uselt att man häpnar. Tittar man på de lag som gått upp under de år som vi åkt land och rike runt med vårt ambulerande gycklarsällskap till spelartrupp är det endast Åtvidaberg och IFK Norrköping som inte krigat för överlevnad i Allsvenskan åren efter uppflytten.

Det är alltså inte något övermäktigt som krävs av “killarna”.  Men det talas om att starta om. Det talas om mentala coacher. Det talas om 3-års-planer. Det talas om allt utom inkompetens och bristande ambition.

Såja1

Och varför det. Jo, för att nästintill alla och envar köper spelarnas eviga mantra att det är någon annans fel. Den högsta önskan hos alldeles för många Bajare tycks vara att “vara kompis” (eller i vissa fall madrass) med/åt en spelare i ett underpreseterande Superettanlag. Vi fattar varför vi har så många läsare. Vi är i sanning omringade av stupiditet.

Senaste storheterna som REDAKTIONEN hört skylla årets praktfiasko på någon annan är Lallet (privat) och Sundin (intervju på Svenska Fans). Givetvis är det Greggs fel. Rubb som stubb. Eget ansvar? Finns inte.

Tittar man då lite på dessa tunga auktoriteter och deras bidrag under säsongen bländas man inte direkt. Vi lämnar Lallet lite åt sidan av två skäl. 1. Han är inte särskilt smart och 2. han är ganska begränsad som fotbollsspelare.

Att Lallet försöker sig på en skön grej på mittplan hemma mot J. Södra, minuten efter att Gregg bytt in honom, som direkt resulterar i matchens enda mål och en torsk är givetvis Greggs fel. Att Lallet inte jagar ikapp och bryter/fäller ingick nog inte i instruktionerna om han skulle tappa bollen i känsligt läge. Greggs fel. Förmodligen vem som helst fel utom just Lallet.

Vad gäller Sundin. Något så äckligt som en före detta gnagare med dif-frisyr så vet hatet inga gränser. På hemsidan får vi veta att han gjort 6 mål i år. På förbundets 5. Hmmm, vi litar ju inte på någon av dem men siffror som inte stämmer stör savanten och så kan vi inte ha det. Eftersom summan 6 är ganska låg tog det inte så lång tid. Förbundet räknar Assyriskas självmål i våras som just ett självmål men hemsidan ger det till Sundin. REDAKTIONEN räknar det som 5 mål totalt under säsongen för vår spjutspets. Killen som skyller på Gregg. 25 matcher har han spelat. 5 mål och 2 assist (Figge 3!!) har detta gett.

Hur bra är då detta. Vi skulle kunna göra det lätt och bara säga fittigt jävla skituselt. Men då skulle Ni inte hajja så vi gör det plågsamt övertydligt och pedagogiskt så alla fattar.

Bästa målskyttar i övriga föreningar:

 • Falkenberg: Sköld 20, Rodevåg 8 & Frick 7
 • ÖSK: Hasani 11, Holmberg 10, Yasin & Kamara 6
 • Gif Sundsvall: Ekelund 15, Sliper 8, Dibba & Skulasson 7
 • Degerfors: Bertilsson 15, Andersson 10 & Rennie 6
 • Ängelholm: Barny 11, Staf 8 & Warshaw 7
 • Bajs: Johansson & Drugge 10, Mendes 7
 • Assyriska: Aganovic 13 & Youssef 6
 • Ljungskile: Johannesson 8 & Lindberg 7
 • Östersund (här kommer lite goda nyheter för Sundin): Hopcut & Boakye 5
 • J. Södra: Thelin 11
 • LBois: Olsson & Karlsson 9, Nilsson 8
 • Värnamo: Kozica 7
 • Varberg: Altemar-Vannemyr 14 & Rexhepi 6
 • Öis: Karlsson 6
 • Brage: Kapcevic & Moldskred 5

Vi har inte tagit med alla. Det finns fler som gjort mer än 5 mål.

Sug på den karamellen en stund. Något eget ansvar? Bränna straffar och stå i vägen (läs försöka göra en skön grej) när Besaras boll är på väg in i mål? Greggs fel!!!! Absolut inget eget ansvar.

På hemsidan har vi totalt 8 “forwards” listade: Sundin (5), Haddad (2), Castro, Schuler & Adelstam (1 var) och Sinan, Rodgers och Hansebjer (0). Summa summarum 11 mål.

Redan förra året var det solitt bakåt och tandlöst framåt. Det skrev REDAKTIONEN i sin summering. Vi pekade även på att de uppflyttade lagen hade någonstans mellan 20-30 plus-mål. Precis samma visa i år igen.

Vad gäller Gregg så är följande fakta:

 • Förra årets poängsnitt per match: 1,63,
 • Totalt under hans 45 matcher: 1,55
 • Och under 2013: 1,4.

Knappast något som pekade på uppflyttning. Men vad som är intressant är kolumnen insläppta mål:

 • 33 mål förra säsongen och endast 10 insläppta när han fick kicken efter Öis (15 matcher).
 • Totalt 43 insläppta på 45 matcher ger: 0,95 per match totalt och 0,66 denna säsong.

Efter att Banda (Dennerby sitter mest där som ett alibi) lyckas snacka sig till ledarskapet har vi släppt in 17 mål på 14 matcher: 1,21 per match. En fördubbling  nästintill. Poängsnittet har gått upp till 1,64 i dagsläget. Men är av marginell betydelse.

När Gregg försvann var målskillnaden 12-10 (15 matcher). Efter Gregg 20-17 (14 matcher). Totalt 32-27

Detta har även avspeglat sig på planen. Under Gregg var det Lasse Lagerbäck, nu är det Hamrén.

Vad som hänt av intresse under hösten är att vi spelat 6 (kanske 5) riktiga “måstematcher” mot lag i liknande läge som oss (när matchen spelades) och där vi haft chansen att haka på i jakten om åtminstone tredjeplatsen:

Så här gick det i dem:

 • Hammarby-Ljungskile 0-1
 • ÖSK-Hammarby IF 1-1
 • Hammarby IF-Falkenberg 0-3
 • LBois-Hammarby IF 4-1
 • Hammarby IF-Gif Sundsvall 1-1
 • Hammarby IF-Degerfors (död timmarna innan avspark) 0-1

Poängen borta mot ÖSK kan ses som en vunnen poäng. I övrigt är det katastrof i skarpt läge. Som vanligt. Tränar man utan benskydd och på lite lagom nivå spelar man därefter. Form är inget man har en av och på-knapp för. Den kommer efter stenhårda förberedelser. Vi har däremot plockat segrar i matcher av litet eller inget värde när det varit Hawaii-fotboll mot lag med samma inställning och ofta med generöst bidrag från domarhåll. Huruvida Sundin eller Banda skall ha beröm för hans eviga fallande låter vi vara osagt. Sämst när det gäller är vi helt enkelt rent oavsett.

När man bygger ett lag börjar man bakifrån och bygger framåt. Det är inget REDAKTIONEN hittat på utan varje tänkande tränares grundregel. Visst gör vi nästan dubbelt så många mål sen tränarbytet men vi släpper in nästan dubbelt också. Att vara ett Berg och dal-bane-lag i Allsvenskan kanske funkar för en del. Men inte i en serie som vi skall vinna.

Det saknas idag 14 poäng till plats 2 (13 till kval). Enormt mycket men samtidigt är det matcher hemma mot J. Södra, Varberg, Värnamo, Öis, LSK och Ängelholm som hade behövts att vinna. För att vinna matcher behöver man göra mål. Sundin och övriga forwards jobb är att göra mål oavsett vem som är tränare. Hade samtliga dubblat sin produktion hade det visserligen bara gett 11 mål till men hade sannolikt räckt för att vara med i striden.

REDAKTIONEN är så jävla less på hur precis allt alltid är någon annans fel. Det gäller styrelse, sportchef, tränare, spelare och alla andra jävla horungar som ser till sitt eget bästa istället för Hammarby IFs bästa. Just nu vill alla ha en del av namnet Hammarby IF och dessutom kapa åt sig egen personlig vinning på ett eller annat sätt men ingen, verkligen ingen, tycks vilja vara beredd att gå genom smärta och skärseld för att se till att föreningen vinner igen.

Av årets 29 matcher har vi vunnit 12. I Superettan. Det är inte någon annans fel. Det är ditt fel!

Advertisements

7 Comments so far
Leave a comment

REDAKTIONEN levererar som vanligt. Tack.

Comment by HFB

Alltid lika bra skrivet!

Comment by Jensan

Strålande summering av en pissig säsong!

Comment by Jalko

Amen!

Comment by Bagis

[…] årets fiasko säsong. Men kritaen5a gjorde det så jävla bra så jag länkar till dem istället. https://kritaen5a.wordpress.com/2013/10/29/alltid-nagon-annans-fel/ . Där kan man konstatera att vi saknar en målskytt. Kennedy blev våran främsta målskytt på 7 […]

Pingback by Bajen | Bajen bärs och rakade brudar

Bygga bakåt är förlegat. Anfall är bästa försvar, nanne kommer in och frälser! Det blir modern backlinje och tysklandsinspirerat passningsspel. Mums!

Comment by Assan
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: