kritaen5a


GOD FORTSÄTTNING
January 8, 2014, 10:40
Filed under: Uncategorized

Trots ihärdiga försök med alla tänkbara och otänkbara former av blandmissbruk kan REDAKTIONEN inte radera säsongen 2013 ur minnet. Likaväl som 2012 sitter fastetsat i den mentala hårddiken. Som 2011, 2010 och 2009……

Men nu är säsongen 2014 igång och det har det dykt upp en ny kuliss på horisonten. Pansarkryssaren HMS Nanne. Dessutom med ett någorlunda stadigt underhållsfartyg vid sin sida. Den här gången är det på riktigt. Efter att ha famlat runt och försökt hitta guldkorn bland sitt eget navelludd har rekryteringsansvariga äntligen insett att  det kan finnas fördelar att satsa på rutin och kompetens.

Det hade varit lätt för REDAKTIONEN (allt är lätt för oss) att göra som alla andra gjort genom åren och skyllt allt på tränaren. Såsom i princip alla fotbolls-förstånds-handikappade gjort. Av olika randiga och rutiga skäl. En del har gjort det för att de köpt in skitspelare med rutten attityd, svagt psyke och begränsad ambition, andra för att de stött killen som köpt in samma skitspelare. Somliga har gjort det för att de får vara kompis med en skitspelare (alltså prata lite med honom på Årsta) eller, som i vissa beklagliga fall, för att få ligga med en (och på så vis suga ut sista lilla kraften ur kraken). De tränare vi haft de senaste 5 åren behöver inte presenteras eller desavoueras. Men hur usla de än har varit har spelarkollektivet varit sämre. Det har vi påpekat länge nog.

Med ovan nämnda i resonemanget är garanterat ingen gladare än REDAKTIONEN nu när det formligen är trupp-“Fire Sale”. Föreningen ställde ut en låda på gatan med ett stort antal mer eller mindre trasiga fotbollspelare nedknölande. Det har plockats rejält ur lådan, dock utan att någon lämnat en liten kopparslant i koppen på bordet med handskrivna lappen. Betala vad du tycker det är värt står det på lappen men ingen tycks ha känt sig tillräckligt hugad eller skamsen. Nåja väck är dem och fy fan så REDAKTIONEN festat vid varje försvinnande. Möjligen lite mindre när Max v. S försvann. Han har ju Gudbevars varit en fett äkta fotbollsspelare en gång i tiden. Ett par riktigt anskrämliga trasdockor ligger kvar på botten av lådan. Vi förstår det. Vem, vi upprepar, VEM i hela världen vill ha skitsnackande, lata, illojala gamnackar. Ingen!

Nu fylls det på med lite blandad kompott spelare.

Att blå nummer 3 sätter sig tungt på gumpen lovar iofs. inte särskilt gott men vi får väl se vad som händer.  I övrigt ser det stabilt ut. Avsaknaden av krabater med “Bajenhjärtan” (men en rejäl lön först), övercurlade och bortskämda HTFF-talanger, sportchefens frus polares man och spellivinker från ende agentens egna låda innehållande defekta individer är befriande.

Nu kommer alltså Kurt-Arne “Nanne” René Bergstrand (ett dubbelnamn och 2 namn som funkar på man som kvinna)  in och lanserar 4-2-3-1 med hög press. Precis det spel som Greg ville spela. Greg var absolut inte först i världen med detta system. De flesta lag jorden runt spelar på ett eller annat sätt med 3 spelare centralt på mitten varav 2 är balansspelare . Men i Hammarby stötte det på rejält motstånd från odugliga spelare som inte ville löpa mer än motståndarna, vara uppmärksamma i 90 minuter,  tänka själva,  snabbt fatta beslut och tänka annorlunda än när fotbollen var enkel. Efter en träningsmatch mot BP, där vi blev upprumpade ala grande, insåg Greg nog redan där att han gjort sitt livs misstag. Sen sipprade skitsnacket ner och hamnade hos alla imbeciller på läktaren som omedvetet rapade upp sina djupa fotbollsteorier grundade i barndomens 7-manna-spel i Sanktan.

Skillnaden nu är att de spelare vi värvar är stöpta i solidare material och kommer att ledas av en tränare som färre kan ifrågasätta.

REDAKTIONEN är ingen individs heja-klack. Vår enda kärlek är till Hammarby IF. Inte för egen vinning utan endast eget välbefinnande. Vi skiter i vem som gör vad eller var den och den är fotbolls-fostrad. Alla billiga gester som märkes-kyssande, rutin-floskler om fantastiska fans och liknande pjosk lämnar oss kalla. För REDAKTIONEN är alla lika avhumaniserade som här:

Resultat är allt som räknas. Gör Ni mål blir Ni hyllade, vinner Ni något av betydelse blir Ni hyllade, visar Ni den inställning som krävs blir Ni uppskattade. Svårare är så är det inte. Det behövs inga mentala coacher och annat bjäfs. Kan man inte leva med sån “press” är det div. 2 som gäller.

Vilket för oss in på något annat vi inte kunnat rensa bort under vinterns missbruk. Det här med att det skall vara “glädje” på Årsta. Som om det skulle vara tränarens roll att skapa gemyt. I fungerande föreningar skapar man framgång. Framgången leder sedan till glädje eftersom rätt stöpta idrottsmän vill vara vinnare, inte glada små knickedicker på skolutflykt.

Se på två små sköra flickebarn som simmerskan Sara Sjöström (född 1993) och längdskidåkerskan Charlotte Kalla (född 1987). Är deras drivkraft att gå ner 5 ggr. i veckan och träna lite lagom, i kul och kravlös omgivning? Se deras bittra tårar när de endast blir 4 i världen. Där finns rätt mentalitet, det enda de blir lyckliga av är segrar.

Ett annat exempel på hur bekväma idrottsmän kan vara är skidskyttelandslaget. De var ingenting förutom Magdalena Forsberg. Sen anställdes den tyske galningen Wolfgang och han jagade skiten ur de övriga utövarna med ett engagemang 365 dagar om året. Det gav resultat. Vi blev en världsmakt. Men det krävdes blod, svett och tårar. När sedan feta (nåja) sponsorpengar rullade in började de aktiva att underminera tränaren för ett “mänskligare” ledarskap och en gladare tillvaro. Nu är resultaten därefter.

Det är bara att se var alla våra odugliga spelare försvinner till. Sämre (jo, det finns faktiskt sådana fortfarande) lag, lägre löner, klubblösa eller lämnat fotbollen helt. Vems fel är det? REDAKTIONEN är klar för länge sedan. Eget fel och eget ansvar. Ett hav av bortslösade “talanger” och lata svin som inte ville ta steget in i seniorfotbollen på allvar men fick låtsas vara proffs i ett lag med folk på läktarna för att merparten av dem inte förstod att ställa krav och vara tydliga. En omgivning som skapade likgiltighet. Saknade av ingen!

Det är en nästan lika naiv förhoppning som fred på jorden att hoppas på ett år när stämning på läktaren påverkas av spelarnas insatser, ett år när krav ställs, ett år när ansvar tas och när spelare kliver fram och visar vägen. Nu skall vi försöka att försätta oss i ett kemikalieframkallat tillstånd där vi tror det är möjligt….

Advertisements

3 Comments so far
Leave a comment

Bra snack! skriver under på varje stavelse.

Comment by Johan

Hear, hear… vill läsa en liknande drapa gällande vår ickekompetens på styrelsenivå.

Comment by Anonymous
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: