kritaen5a


Lucka 15
December 15, 2014, 10:36
Filed under: Uncategorized

I tider då det snackas vitt och brett om lojalitet, evig tillhörighet och blodsbrödraskap, som dock vanligtvis slutar med att “Alla gör allt” (© Mr G), kan det vara på sin plats att lyfta fram Löjtnant Hiroo Onoda. Hiroo avled tragiskt nog den 14 Januari i år. 91 år gammal. Dubbel anledning till att få vara Lucka 15.

HirooOnoda

Den 26 December 1944 fick han och ett antal andra från kommandogruppen 二俣分校 ordern att bedriva gerillakrig bakom fiendens linjer på ön Lubang i Fillippinerna. REDAKTIONEN utgår ifrån att en ytterst begränsad mängd av Er vet att Japan formellt kapitulerade 15 Augusti 1945 vilket är på plats att klargöra.

Snart nog hade de flesta japanska soldaterna lagt ner sina vapen. Min icke Löjtnant Onoda, icke han!

Löjtnant Onoda och 3 andra gömde sig i djungeln och gjorde som man skall. Betraktade allt och alla som fientliga och utgick ifrån att all information utifrån var falsk och krigade på efter bästa förmåga. Ont om utrustning, ammunition och förnödenheter var inga hinder. Inte heller det faktum att gruppen decimerades vartefter betydde något. Order är order!

I nästan 30 år höll Onoda ut. Hade ihjäl folk, poliser och militärer. Åt kokosnötter och bananer. Brände lokalbefolkningens skördar och stal deras boskap. Att ge upp eller låta sig tillfångatas? Icke Hiroo Onoda.

Det hela kom dock till ett slut när Norio Suzuki, som själv var rätt äkta i sin jakt på att få träffa Onoda, en Pandabjörn och  The Abominable Snowman, (vi tog det sista på engelska för det låter mer äkta) lyckades hitta Onoda och få till stånd ett möte med Onoda och hans gamla befäl Major Yoshimi Taniguch. I Mars 1974 fick Onoda formellt klart för sig att hans uppdrag nu kommit till ände och han var entledigad.

En förebild i sin totala hängivenhet och pliktkänsla. Inget gnäll om någon annans fel eller lätta vägen ut där inte.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: