kritaen5a


Lucka 10 – Malins namnsdag
December 10, 2015, 09:25
Filed under: Uncategorized

Nobeldagen tänkte REDAKTIONEN uppmärksamma med en djuplodande essä i alla framstående vetenskapsmän och världsförbättrare som aldrig fått Nobelpriset. Vi kom inte mycket längre än att Albert Hofmann skulle ha det både i kemi och medicin. Sen lyftes Pär Lagerqvist fram men han hade tydligen redan fått det. I det alltid så gyllene året 1951. Där någonstans körde vi fast och mötet spårade i sedvanlig ordning ur ganska snabbt med internbox och ymnig tillförsel av “diverse”.

Så istället blir Lucka 10 Topp-3 Cricketkommentatorer.

Finns det någon sport som funkar bra även på TV så är det Cricket. Speciellt testmatcher. Tempot lägre. Gott om utrymme för funderingar och små anekdoter kombinerat med tyngre analyser. Vid större matcher brukar det kunna vara upp till 10 kommentatorer som roterar. Det är familjärt och erbjuder ofta en välbehövlig injektion om matchen gått i stå en aning.

Det tar inte lång tid att skilja de begränsade (vanligtvis aussies) och de medelmåttiga från de verkliga giganterna.
Genomgående är att kommentatorerna alltid varit framgångsrika spelare själva. Många gånger från nationer som inte är inblandade i matchen som kommenteras.

REDAKTIONENS absoluta gehör har med tiden kommit oss till att uppskatta 3 av dessa alldeles särskilt. Fokus, opartiskhet, känsla för rent spel, humor och förmåga att delge de där små detaljerna (som knappt ens REDAKTIONEN uppfattar) bidrar i högsta grad till att förmedla en närvaro som inga andra kommentatorer i någon annan sport klarar av. Man kan gå ifrån TVn en stund och bara med samtalet avgöra om man missar något.

3. Michael Atherton (OBE = Order of the British Emipre, Era jävla obegåvade satar)

Michael+Atherton

Uppvuxen i Manchester och spelade sin tidiga cricket för Lancashire. Vilket är fett äkta även med cricketmått mätt.
Blev så småningom kapten för England. En kärv jävel som spelare. Defensiv slagman som inte vek ned sig mentalt. Hans karriär lite blandade insatser. Att han så småningom blev kommentator är aningen överraskande eftersom han ofta var i konflikt med media som spelare. Lugn och saklig med en härlig dialekt. Torr humor och inte rädd att kritisera någon.

2. Michael Holding

holding
Holding tvåa från vänster i högra bilden.

En av de ursprungliga 4 bowlers (kastare) i The West Indies “Four horsemen of the apocalypse”. Ett lag som gick från att vara “Calypso Cricketers” till det mest hänsynslösa och dominerande lag som någonsin funnits i någon sport. 15 år obesegrade i Testmatcher mellan 1980-1995. Holding gick under det fett äkta smeknamnet “Whispering Death” och anses än idag som en av de mest formidabla fast bowlers i crickethistorien.

På sin plats här att återigen påminna, främst Kapten Klänning Jr, om filmen Fire in Babylon

Uppvuxen i Kingston, Jamaica. Efter karriären öppnade han sin egen bensinstation i Kingston. Där har Ni ett fett äkta jobb. Bensinmacksföreståndare i Kingston! Så småningom sögs han in i kommentatorssvängen och är mycket uppskattad för sin rättframhet och kritiska åsikter. Han hatar de nya formaten av cricket och är mycket kritisk till dagens West Indies som är tillbaka som “Calypso Cricketers”

Hans unikt skrovliga basröst och dialekt övertrumfas endast av….

1. David Lloyd

bumble
Cheers big ears!

Går ofta under smeknamnet Bumble. Från Accrington i Lancashire (givetvis). Spelade för Lancashire och England mellan 1965-1985. En lång och framgångsrik karriär som spelare och senare även ledare av England mellan 1996-1999.

Som kommentator är han inte sen att dra upp sin törst. Många gånger svävar han ut i de mest bisarra resonemang om allt och ingenting som får fler än REDAKTIONEN att ana att han hängt på låset till var de nu kan tänkas servera dagens första pint. En röst och dialekt som REDAKTIONEN fan får oss lite till mans att ifrågasätta vår sexualitet.

Att Bumble dessutom är supporter av Accrington Stanley förstärker hans förstaplats. Peel Park (se bild) var en av de allra första riktiga arenor att tyna bort efter en konkurs med all den fett äkta dynamik det medför.

Tillslut. Heter man Lloyd kan man bli KnuLLLLoyd med sina vänner och andra.


Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: