kritaen5a


Lucka 5 – Topp-3 Engelska ståplatsläktare
December 5, 2017, 18:05
Filed under: Uncategorized

Vad gäller nöjet att gå på fotboll i England var det sannerligen bättre förr.
Det var Darwins lag om de starkas överlevnad som rådde. Och knappt ens det.
Man göt betong i smala och låga steg, planade ut ganska flackt, plonkade ner lite avbärarräcken där det såg ut att vara strategiskt, bjöd i bästa fall på lite korrugerad plåt som tak och undermålig eller obefintlig belysning. Fett äkta vändkors, nödtorftig utfodring (urval på Steak and kidney pie och Chicken) vilka ofelbart medförde kväljningar/sönderbränd käft. Ovanpå en påtaglig risk för den allmänna hälsan.

All rusningar nedför närliggande smala gränder och rätt naiv men påtaglig polisnärvaro bidrog än mer till den totala upplevelsen av fett äkta fotboll. Så långt ifrån dagens snuttifierade bekvämligheter och eventsupporterskap.

Det var en tid när män och grabbar gick på match. Man klämde in 30.000 på en kortsideläktare i de riktigt goda tiderna. Säkerhets- och publikserviceaspekten befriande negligerad.
Inga enkäter från någon SLO om upplevelsen. Folket vallades som boskap och vilken underbar känsla det var.
Det pissades på läktaren så det rann floder eftersom det var otänkbart att ta sig ut och tillbaka in genom muren av människokött. Det var himmelriket. Det svajade än hit och än dit. Klaustrofobin emellanåt akut. Språket mustigt i alla riktningar. Sångerna välkända av samtliga närvarande, i melodi, i synk och spontant. Folk som svimmade av skickades ner över huvudena på folk till de väntande sjukvårdarna från St John Ambulance vid sidan av planen.

REDAKTIONENS Topp-3 val har lämnat mycket huvudbry. Men i slutändan kan det bara bli 3 även om många fler borde kvalat in. Notera även de ofta dynamiska läktarnamnen som står i bjärt kontrast till eventarenornas lösningar att kalla de efter vanliga dödliga spelare eller ledare.

Nåväl, har Ni ännu inte riktigt fattat vad REDAKTIONEN är inne på för spår lär Ni inte upptäcka The Bullet Train förrän det mosat Er.

1. The East Terrace, The Valley, Charlton Athletic FC

Lite oväntat kanske men detta var länge Englands största ståplatsläktare.
En långsideläktare dessutom. Inte helt ovanligt i England innan Maggie satte stopp på dynamiken.
1938 tryckte man in runt 75.000 i en FA-Cup match mot Aston Villa. Runt 60.000 på ståplats. Då skulle man varit där!

Åren gick och Charlton lyckades tillslut hamna i riktigt klammeri med fodringsägare. Man kan ju undra lite över varför inte fansen förstod att uppskatta en ståplatsläktare för 60.000 pers utan några som helst moderniteter således får de skylla sig själva till en del.

Nå, efter ett supporterinitiativ (som alltid när de visa männen i styrelsen kraschat ekonomin) så fick man flytta till Selhurst Park och hyra in sig hos Crystal Palace i några år. The East Terrace förföll och blev givetvis då än mer äkta.

Nu har dock Charlton flyttat tillbaka och byggt en helt själlös arena. Någon bild på den blir det inte!

2. The South Bank Stand terrace, Molineux Ground, Wolverhampton Wanderers FC

 

Molinuex Ground var länge Englands kanske mest estetiska arena. I den fett äkta betraktarens ögon alltså. En kortsida som i sin absoluta glansdag var precis allt som otyg som “Den gula väggen” etc. etc aldrig kommer vara i närheten av. Glöm aldrig det Era obildbara idioter. England var originalet, allt annat är bleka kopior.

Med tiden blev dock den tidigare så fornstora arenan allt mer besynnerlig. En ombyggnad, vilken bland annat inkluderade att planen flyttades och en läktare byggdes 40 meter åt sidan och andra revs innan konkursen var nära förestående. I åratal var det nästan lika förvirrande som att se Wolves spela hemma som att se den spelas på en Baseballarena.

Nu är dock arenan enhetlig. Men givetvis själlös och ointressant. Därav ingen bild på den heller.

 3. The Kippax Street Stand (tid. Popular Side), Maine Road, Manchester City FC

Har än idag åskådarrekordet på EGEN hemmaarena. 84,569 pers 1934. Satan vad de packade in folk på 30-talet kan man tycka. Ambitionen med Maine Road var väldigt ambitiös och den var ett tag tänkt att ta in 120.000 pers. Mest äkta är ju att denna läktare fick namn efter gatan den låg vid. Kippax Street. Inte ovanligt för England i läktarkulturen och dynamikens tidevarv.

Det var dessutom en långsideläktare vilket REDAKTIONEN uppskattar. Och på en sådan kan man få plats med mycket folk!

Det kan väl knappast undgått någon att Man City sedan några år tillbaka spelar på en ny arena, som är allt annat än äkta, The City of Manchester Stadium aka Etihad. Nä, någon bild på den blir det inte heller.

REDAKTIONEN vill avsluta med att vi för en gångs skull faktiskt kan ha en viss förståelse för adekvata åsikter om urvalet. Denna Lucka borde ha utökats till en Topp-30 Engelska ståplatsläktare. Men det läts sig inte göras. Ett julkalenderformat är trots allt ett julkalenderformat. Regler som är huggna i sten!


1 Comment so far
Leave a comment

UHU !

Comment by Anonymous
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: