kritaen5a


Lucka 17 – Topp-3 Entertainers med livet som insats
December 17, 2017, 20:14
Filed under: Uncategorized

I en värld full av säkerhetsföreskrifter och alltmer tillrättalagd underhållning lyfter REDAKTIONEN i dagens lucka fram pionjärer inom skrået.
Stor skillnad på dessa sanna underhållare jämfört med “killarna” som avslutade säsongen 2017 med att frivilligt utsätta sig för 90 minuters underkastelse i “The Tower of Power” till förmån för knickedickerna i HBK.

Nä, dagens lucka lyfter fram mod, nytänk och en hälsosam dos av övertygelse om att inget i detta geniala upplägg kan gå snett. Givetvis inte endast för en stund i rampljusets förföriska glans, inte heller för åskådarnas skull utan också som ett smart sätt att dra in cashen. För in skall den.
Det är, Gud bevare oss alla väl,  inte alla förbehållet att kicka lite boll mellan varven av kaffesörplande, selfieposerande och alibiträning i en befriande kravlös miljö.

1. Rosa Maria Richter, artistnamn Zazel – Den första mänskliga kanonkulan


Mänsklig kanonkula. Det absolut farligaste yrket man kan inneha. Dödligheten skyhögt högre än någon annan yrkeskategori. Det gäller att ha klart för sig att artisten inte skjuts iväg av en krutladdning utan av en katapultliknande kontraptioner. Givetvis kan man bjuda på en rejäl krutpuff för effektens skull.
Accelerationen i kanonröret är ändå rejäl och det är inte ovanligt att den mänskliga kanonkulan slocknar under den korta färden. G-kraften man utsätts för när kroppen skall förflyttas i en någorlunda lodrät luftfärd är påtaglig.
Därtill är ju inte kanonröret räfflat så kroppen kan sättas i rotation. Vilket i och för sig kanske spelar mindre roll eftersom kroppen ändå inte är särskilt lik en projektil.

Dessutom var det premiär den 2 April 1877 i fett äkta tillika nyöppnade Royal London Aquarium.
Zazel skulle färdas drygt 25 meter innan hon tryggt landar i ett uppspänt silkesnät.
Hjärnan bakom hela shabanget var ingen annan än The Great Farini.
Visst kom Zazel från en cirkussläkt. Men frågan är om det var helt korrekt att ha den blott 14-årige Zazel som numrets huvudaktör. REDAKTIONEN gissar att unga, finlemmade flickebarn lättare betvingade tyngdlagen än, säg en lönnfet Horgubbe.
Med det antagandet och förmodligen Zazels föräldrars hänförelse att dottern skulle bli stjärna så blev det show.
Och Succé. Med just precis stort S.

Hon kammade hem runt £200 i veckan. För bra för att vara sant kan man tycka. Och det brukar ju vara så.
Kanonens mekanism och ackuratess var inte allt vad man skulle kunna önska.
Efter en kort tids framgång gick det helt åt den alltid så förargliga pipsvängen.
Hon missar nätet helt och kraschlandar så illa att hon bryter ryggen den kraken.
MEN, hon återhämtar sig till fullt tillfrisknande.
Hennes karriär som mänsklig kanonkula var dock över.

Extra bonusinfo är att det 1997 släpptes en riktigt högkvalitativ P-våffla, en av de allra första female friendly, med namnet Zazel – The scent of love. Kommer med REDAKTIONENS varma rekommendationer.

2. Thomas Macarte aka Massarti The Lion Tamer – Lejontämjare

Tyvärr slutar inte historien om Massarti The Lion Tamer lika lyckligt som det gjorde med Zazel.
Som Ni ser på bilden tog hans liv slut med förfäran.
Datumet var onsdagen den 3 Januari 1872. Massarti var en del av Manders Menagerie som hade diverse föreställningar i centrala Bolton, Lancashire UK under perioden. 500 män, kvinnor och barn skulle komma att bevittna ett fasansfullt skådespel där Massarti inte bara slogs för sitt liv i en ojämn kamp mot 5 illasinnade lejon. Han var därtill enarmad. Han stred tappert med svärd, pistol laddade med knallskott men olyckligtvis var inte de tyngsta pjäserna i hans försvar, de glödgade järnrören, som skulle ha funnits på plats i nödläge redo. “Någon” (ständigt denne) hade glömt att förbereda dem vilket ytterst ledde till att Massarti blev så svårt sargad av lejonen, bland annat åkte halva skulten av, att han senare avled av sina skador.

Som om inte hans hädanfärd är tragisk nog så blir historien än mörkare vid en djupare genomgång. Thomas Macarte föddes i Cork, Irland 1839. Precis som Zazel var han tidigt ämnad åt diverse scener. Hur det slutligen blev lejontämjeri som specialitet vet inte REDAKTIONEN. Men det tycks trots den ansenliga summan på £4 i veckan varit med viss motvillighet och ängslan.

Det skulle inte vara orimligt att tycka att Massarti skulle insett att lejontämjeri var inte för honom efter en incident i Liverpool i November 1862 då han endast 22 år gammal blev av med ena armen i en attack.

Att han 10 år senare befinner sig i Bolton var till del en följd av den mer kände lejontämjaren,  Martini Maccomo, tragiska bortgång. Han dog dock mer fridfullt, i sängen av reumatisk feber.

Så det fanns en jobböppning hos Manders Menagerie som Massarti mottvilligt tog. Bara några veckor innan sin död blev han biten rejält av det lejon som senare inledde det dödliga attacken. Dagen han dog anförtrodde han sig åt sin fästmö att han var rädd. Han lämnade huset nykter men har enligt berättelsen stärkt upp nerverna på puben innan sitt uppträdande.

Thomas Macarte ligger begravd på den katolska delen av The Bolton Cemetery om Ni råkar ha vägarna förbi Manchester med omnejd.

3. Annie Taylor – Tunnresenär


Annie Taylor. Född född 24 oktober 1838 var den första att överleva ett fall nerför Niagrafallen. En lärarinna som drevs av dåtidens likejaktsfenomen får vi anta. I en specialtillverkad tunna av ek och järn madrasserad med just precis en madrass. Tunnan var lufttät och tryckutjämnades med en cykelpump.
Precis som när när ryssarna skickade ut byrackan Leica på en dummy run i rymden så fick katten Iagra säkerställa i en generalrepetition inför det stora fallet nerför The Horseshoe falls som är de högsta och mest spektakulära av fallen. Kattuslingen överlevde så det var all systems go.

Annie, häpnadsväckande 63 år gammal vid tillfället, överlevde fallet omtumlad och blåslagen. Skulle vara kul att se hur någon av dagens finlemmade och sköra spelartrupp klarat smällen. Nåja, tillbaka till ämnet.
Rimligt nog hoppades Annie på ett liv i överflöd och berömmelse efter denna fett äkta bedrift. Men livet är inte alltid logiskt. Hon dog vid 82 år ålder. Utfattig.


Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: